Houd de moed erin!
Je hoort het veel de laatste tijd. De ingrediënten voor het ontwikkelen van een burn-out of een bore-out liggen op de loer. Alle gevolgen van de coronapandemie zorgen bij velen van ons, maar zeker bij alleenstaanden, voor extra zorgen. Gevoel van onzekerheid, rondom studie of werk en het gemis van dagelijks contact met collega’s, familie en vrienden. Geen leuke feestjes, uitjes en afspraakjes. Hoe ga jij je frustraties en verveling te lijf?
Terwijl ik dit schrijf, denk ik: ‘ja ja nu weet ik het wel, dat gepraat en gedoe over de pandemie’. Het woord pandemie klinkt trouwens best vriendelijk, voor de één is het een regelrechte tragedie en voor een ander een komedie? Feit is wel dat we allemaal moeten dealen met deze situatie.
Eenzaamheidsbubbel
Ik spreek tijdens mijn coachsessies (momenteel veelal via video calls) regelmatig alleenstaanden die thuiswerken. Ik hoor dan: ”ik werk bijna de hele dag door, vergeet weleens te eten. Kom al heel lang niet meer aan voldoende beweging, hooguit even naar de supermarkt voor de nodige boodschappen. De avonden zijn lang waardoor ik me verveel en nog maar iets lekkers pak”. Tja, met als gevolg een triest gevoel, te veel kilo’s en geen energie meer. Hoe voorkom jij dat je niet wegzakt in een eenzaamheidsbubbel en apathisch op de bank blijft hangen?
Maar… er is hoop: het gelukstofje dat dopamine heet
Troost je, het is logisch dat dit ontstaat. Je brein maakt namelijk minder van die fijne stofjes aan zoals dopamine. Dit is een stofje dat in de hersenen wordt geproduceerd. Dopamine is een neurotransmitter. Het is betrokken bij de beloning van gedrag (het ervaren van genot) en wordt daarom ook wel het ‘gelukshormoon’ of ‘geluksstofje’ genoemd. Dopamine is belangrijk voor verschillende hersenprocessen, zoals leren, aandacht, motivatie en beloning.
Tips uit eigen ervaring:
Er is eenvoudig wat aan te doen om je weer een beter gevoel te geven. Ik zet er een aantal voor je op een rijtje.
Time-out:
Pak je agenda en blok elke dag wat tijden af, zodat je voorkomt dat je de hele dag in video calls zit. Zet in die agenda ook welke leuke actie je dan gaat doen.
Beweging:
Minder of geen reistijd betekent meer ruimte om te bewegen. Begin de ochtend eens met minimaal 15 minuten, wandelen, fietsen, een work-out of wat huishoudelijke klusjes. Je begint zo frisser en met meer energie aan je werkdag.
Uitzicht:
Zorg dat je elke dag buiten komt, minimaal een half uur. Je blik bewust op alles om je heen richten zorgt ervoor dat je je hersenen en ogen activeert. Maak eens een praatje met iemand die je buiten tegenkomt (wel op afstand). Dat is soms onverwacht leuk en geeft je zomaar een fijner gevoel.
Beloning:
Als je elke dag iets doet wat je eigenlijk moeilijk vindt, waar je tegenop ziet of wat nieuws doet. Dan word je uitgedaagd en je brein extra geactiveerd. Een gevoel van ”Yes I did it” zorgt voor dopamine aanmaak.
Perspectief:
Wees creatief en kijk vooruit naar die ene afspraak die je nog wél kunt maken. Maak alvast plannen voor als er straks weer meer kan. Visualiseer je favoriete festival of vakantie en zet er de juiste muziek bij op. Ook dat helpt om je uit de mineur en sleur te halen.
Kom in actie:
Heb je toch nog het ”ja-maar-gevoel”, aarzel dan niet en bel mij voor een vrijblijvend gesprek.
Alleen al het delen van je frustraties of depri gevoel lucht op. Ik help je met een goede praktische indeling van je dagen. En nog beter, we gaan naar buiten voor een “Walk and Talk”