Wanneer heb jij voor het laatst een excuus gebruikt om goed te praten wat je NIET hebt gedaan, maar wel wilde doen? Heeft dat excuus je een beter gevoel opgeleverd?  Ik denk het niet, eerder nog een groter schuldgevoel. Dat is jammer want zo heb je jezelf dubbel te pakken. Dus weg met de excuses en ga op zoek naar de echte reden om iets te willen doen. Maar hoe werkt dat dan?

Omdenken

Tijdens de begeleiding van klanten in de leefstijltrajecten hoor ik vaak excuses. Ik noem het eerder uitvluchten. Hieronder heb ik er een paar op een rijtje gezet. Daaronder direct hoe je er ook op een andere manier naar kunt kijken.

 • “Ik ben aangekomen omdat ik veel verjaardagen had en het zou onbeleefd zijn om alle lekkers af te slaan”
  Ik mag wel een klein gebakje, en 3 gezonde snacks, dat is genoeg. 
 • “Mijn vrouw kookt zo lekker, ze schept mijn bord altijd helemaal vol en ik vind het zonde om dan een restje weg te gooien”
  Ik schep zelf op en neem een kleinere portie. De rest gaat in de koelkast of vriezer voor een volgende keer. 
 • “Ze boeken mijn hele agenda vol met afspraken en video calls dus dat 3x per week naar de sportschool gaan lukt gewoon niet”
  Ik kan ook zelf wat tijd afblokken in mijn agenda! En ga direct na mijn werk naar de sportschool. Het begint met 1x gaan… 
 • “Het wordt slecht weer dus ik kan niet wandelen of fietsen”
  Tja, als het met bakken uit de lucht komt of de pannen vliegen van het dak af, dan snap ik het. Maar zeg nou zelf, hoe vaak is dat?

Waar ligt de focus?

Allemaal leuk en aardig en wellicht herkenbaar, maar zo schiet je niks op. Leg je de focus op het woordje NIET dan gebeurt er vaak het tegenovergestelde. Zeg maar eens tegen een kind, je mag daar niet aankomen, dat is au!  Wat gebeurt er dan meestal?
Of…
Je ziet het bordje “NIET BETREDEN, VERBODEN TOEGANG” krijg jij dan ook de neiging om het toch te doen? Ik wel. Excuses en redenen waarom je niet mag snoepen, moet afvallen, weer niet gesport hebt, geen tijd hebt, of ik kan dat niet, leiden tot niets.

Wat is jouw goede reden?

Ik ben nieuwsgierig naar dat iets in jou, die ene goede reden. Wat wil jij, wat past bij jou. Is het de omgeving die dit bepaalt, of is het echt wel iets van jou? In een fysieke oefening/sessie laat ik je ervaren hoe het is om te werken vanuit wat wél kan, wat je wél wil en wat wél mag en hoe je kunt doorzetten. Ook na een tegenslag.

Ga jij de uitdaging aan?

Ik ben je sparringpartner die je hierbij fysiek en mentaal zal uitdagen. Ik laat je ervaren hoe fijn het is als iets wel lukt en hoe je dat ook in je dagelijkse situaties beter kunt toepassen. Kijk voor meer info bij het aanbod: Fysiek en Mentaal

Dus geef me één goede reden