Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor…

Het is februari 2018. Ik sta voor de TV en kijk naar de 10.000 meter van Sven Kramer, tijdens de Olympische Spelen. Het is nu of nooit. Ik beweeg onbewust mee. Ik zie en voel dat het niet lekker gaat. Ik sta stil, in verbazing de handen ineen geslagen. Ik verstar zoals ik Sven ook zie verstarren. Wat gebeurt er met Sven… Hij worstelt, vecht om de resterende rondjes nog enigszins goed door te komen. Zijn hoofd weet het en zijn lichaam reageert daarop. Hij verliest van zichzelf. Zoals wijzelf ook regelmatig van ons zelf verliezen. Na de race staat hij weer als een echte pro voor de camera, wanneer Bert Maalderink, de NOS reporter, hem om een reactie vraagt. Sven kan de kritische vragen pareren, want hij heeft zich alweer herpakt en weet de rust te bewaren. Ook al borrelt het vanbinnen, hij weet uit ervaring dat primaire reacties niet handig zijn. Hij slaat zich er goed doorheen.

Onbewust gedrag

Bart Veldkamp, ex- topschaatser, legt ’s avonds kort en duidelijk uit hoe het werkt in het brein van Sven en bij ieder mens. In je onbewuste zit alle ervaring en gedrag opgeslagen. Terug te brengen naar het primaire verstarren, vluchten en vechten. Ik herken dit in wat Sven heeft laten zien. Het verstarren, het loopt niet lekker, het gaan vechten, ik zal en ik moet. Vluchten kan niet meer, want hij kan en mag niet voorbij de media. En toch zou hij misschien wel het liefst even in een hoekje willen wegkruipen. Dan maar even het pro masker op.

Herkenbaar? Waarom vind ik dit zo boeiend? Omdat dit alle elementen bevat van waaruit ik als coach werk. Hoe gedragen we ons en waar komt dat vandaan? Tijdens een trainings/coach sessie combineer ik fysieke oefeningen (o.a. boksbewegingen) met mentale coaching. Gericht op de dagelijkse situatie, ontdek je welk primair gedrag jij inzet. Je lichaam liegt niet en laat dit zien. Wij zetten allemaal dagelijks dit onbewuste gedrag in, waarmee we succes hebben ervaren. Maar soms past dat niet meer, gaat dat tegen je werken, loop je vast, word je onzeker, slaat je vermeende basis onder je vandaan en is de focus weg.

Hoe nu verder?

Ik zorg er met mijn praktische methode voor dat jij letterlijk en figuurlijk in beweging komt, zodat jij vanuit een goede basis nieuwe successen kunt behalen in de toekomst. Nieuwsgierig? Neem vrijblijvend contact met mij op!